Tankovna – återigen öl i världsklass på Pescadores den 4-13 juli!

Välkommen till vår unika ”ölfestival”, då vi återigen får hem den klassiska Pilsner Urquell (”från den ursprungliga källan”) som färsk, opastöriserad tanköl (tankovna på tjeckiska). Pescadores tillhör således en liten exklusiv skara i Sverige, som kan erbjuda denna produkt. Ölen kommer med tankbil direkt från Pilzen i Tjeckien, och har innan den serveras hos oss inte varit i kontakt med syre. Ölen kan inte bli färskare, och två dar tidigare har den tappats ur trätunnorna i tunnlarna i Pilzen. Missa inte detta tillfälle att få uppleva världens första pilsner, med anor från 1840-talet, i originaltappning.

Erbjudande hela perioden är 75 kr för en halvliter pinfärsk öl och vill man dessutom prova vår specialitet ”Fish&Chips”, så är priset 210 kr för mat och dryck! Reservation för att ölen kan ta slut i förtid.

Tjeckien och ölet

Tjeckien är verkligen ölets hemland, och med sina 160 liter per capita och år är tjeckerna världens mest öldrickande folk. Men det är inte bara ölen som dryck som speglar tjeckernas själ utan Tjeckiens alla tusentals små ölstugor har spelat en betydande roll i den relativt nutida frigörelsen från Sovjetunionen. Ölstugorna blev en tillflyktsort från de vardagliga vedermödorna samt inte minst så var det på dessa platser som de fria tankarna började ta fart mot självständighet och långsiktig demokrati. I Prag, på den mest klassiska ölstugan U Zlateho Tygra (hos Gyllene Tigern) finns också ett symboliskt fotografi på Vaclav Havel och Bill Clinton som skålar för nyvunnen frihet.

Na Zdravi (skål)! (så långt 500 liters lagret räcker)